Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

04.11.2023
821

ODRŽANA PROMOCIJA PRVE ZBIRKE POEZIJE BILJANE MILIVOJEVIĆ (AUDIO)

Promocija zbirke poezije Biljane Milivojević ,,Jedino nema dečjih briga'' održana jesinoć u organizaciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković” Kotor/Gradske biblioteke i čitaonice.

Ispred organizatora, ali i kao članica Komisije za vrednovanje projekata iz oblasti individualnog kulturnog stvaralaštva za 2022. godinu Opštine Kotor, prisutne je pozdravila Jasmina Bajo,  bibliotekarska savjetnica Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

“Zadovoljstvo je što imamo priliku da čujemo nježnu, lirsku i intimističku poeziju, bez lažne sentimentalnosti i patetike, a opet duboku i jednu vrlo zrelu knjigu za prvu zbirku”, kazala je Bajo.

O djelu su govorile urednica knjige Natalija Đaletić i autorka.

“Kada sam dobila knjigu prvi put, ostala sam zatečena tihovanjem, odnosno tihosti u ritmu i stilu, načinu, tonu emocije koji Biljana donosi. Istražuje univerzalne teme, prevashodno porodične veze, djetinjstvo, odanost i ljubav. Biljana istinski, duboko promišlja prevashodno samu sebe i osjećaj ljudskog, čovječnog, čovječanskog i duboko intimnog. I kroz te odnose ona  gradi svoju knjigu”, naglasila je Đaletić.

Autorka Biljana Milivojević je rođena u Beogradu. Završila je VIII gimnaziju i Ekonomski fakultet u Beogradu, a  kako nam se sinoć povjerila, uz dvije godine stariju sestru zavoljela je pisanu riječ i kako je rekla “od četvrte godine knjige su mi bliski prijatelji, saputnici i vodiči”.  

Poslije kratkog ljetovanja u Boki Kotorskoj 1997. godine, kupila je karte u jednom pravcu i sa porodicom se doselila u Kotor.

“Nigdje nije lepše biti-mnogo puta autorka ove zbirke pjesama pomislila je u toku prethodnih četvrt vijeka provedenih u Boki Kotorskoj. Ono što smo ostavili za sobom sačuvaćemo, a imamo nova životna iskustva, nezaboravnu ljepotu, drage ljude”, piše u pogovoru knige.
Milivojević se na promociji, prije svega, predstavila svojim pjesmama, a mi izdvajamo jednu od njih:
 
BITI
 
Ne pitam da li je sunčano jutro
ili će se sunce za oblak skriti,
proleće da li je, ili hladna zima,
jedino važno je u stvari Biti.
Tužan, veseo, sanjiv ili oran,
u društvu, ili tihoj samoći sniti,
kada se u more zagledam plavo,
shvatim - koliko lepo je Biti.
Neznanje sreće stalno nas prati,
pitanja kruže u orbiti,
od ptica saznamo , kada prhnu nad šumom,
koliko je važno Biti…
Ko hoće, ili slučajno sazna,
da to što jeste, ne mora biti,
da je to poklon, Dar sa neba,
što ga od Sebe čuvati treba…

Izdavač zbirke je “Ouroboros” iz Podgorice,  a njeno objavljivanje je podržala Opština Kotor, kroz sufinansiranje projekata iz oblasti individualnog kulturnog stvaralaštva. 
Ilustracije na korici i u knjizi uradila je njena ćerka Dubravka Milivojević Ivanović.

Emisiju možete slušati na linku Nedjeljnji razgovor

Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: